5 Modalitati de a il ajuta pe copil sa devina independent

Pentru a iti transforma copilul intr-un om responsabil, capabil, este bine sa il inveti de mic sa fie cat mai independent. Mai mult decat atat, un copil care nu stie sa aiba responsabilitati de mic va deveni un om cu frici, un om nesigur pe el si care nu o sa isi cunoasca capacitatile.

De aceea, daca vrei ca micutul tau sa vina un adult autonom si increzator, astazi am pregatit cateva sfaturi de care trebuie neaparat sa tii cont!

  1. Lasa copilul sa faca greseli!

Greselile ii fac pe cei mici sa isi dea seama ca anumite lucruri nu trebuie facute. Orice parinte are tendinta sa fie protector, insa uneori ce este prea mult strica.

Oricat de mic ar fi, lasa-l sa incerce sa se imbrace singur, sa duca tacamurile la masa sau alte responsabilitati mici. Daca nu se imbraca corect, explica-i cum trebuie sa o faca, pe un ton jucaus. Incearca sa il faci sa zambeasca, dar si sa invete sa fie responsabil.

  1. Invata copilul sa nu evite dificultatile

Orice adult are dificultati in viata, iar copilul tau nu va fi ferit de ele. Daca il inveti de mic sa depaseasca aceste dificultati si nu sa le evite, atunci il pregatesti pentru o viata mai usoara, mai fericita si mai frumoasa.

In loc sa ii sari in ajutor, lasa-l sa se urce singur in pat, chiar daca este micut si ii este greu. Da-i indicatii ajutatoare, si incurajeaza-l sa faca ce si-a propus, chiar daca nu reuseste in aceeasi zi.

  1. Implica-l in treburile casei

Chiar daca iti este mai usor sa gatesti singur ca parinte, cel mic este curios in ceea ce priveste activitatea din bucatarie. Implica-l, lasa-l si pe el sa desfaca plicurile de praf de copt sau sa amestece in crema pentru prajituri.

Prin atitudinea oferita, ii arati ca este firesc ca orice locuitor al casei sa se implice in treburi si sa faceti sarcinile impreuna.

  1. Obisnuieste-l sa raspunda singur la intrebari

Atunci cand copilul tau are o intrebare, lasa-l mai intai pe el sa propuna o solutie. Nu este bine sa ii invatam pe cei mici sa aiba totul de-a gata. Acest lucru ii va fi de folos si cand va ajunge la scoala, sa rezolve probleme logice precum acestea din cartea Clubul matematicienilor.

Oferindu-i raspunsurile pe tava, copilului ii va fi mult mai greu sa invete sa isi puna singur mintea la contributie.

  1. Ai grija la exemplul oferit!

Exemplul propriu este mesajul cel mai important pe care il transmiti copilului tau. Atunci cand delegi sarcinile in casa intre sot si sotie sau intre parinti si copii, adu-ti aminte ca cel mic face ceea ce vede

Cea mai potrivita atitudine a unui parinte este aceea de a incuraja copilul, de a il lasa sa exploreze si de a il ghida pentru ca acesta sa acumuleze cat mai multe informatii de unul singur!