Ce diferente sunt intre viata de student si cea de elev de liceu?

Toti cei care au terminat liceul si-ar dori, daca ar putea intoarce timpul, sa mai poate ajunge iar pe bancile scolii, insa toate perioadele din viata au frumusetea si rolul lor. Insa, trecerea de la liceu la facultate poate fi destul de dificila. Iar acest lucru se datoreaza faptul ca exista diferente majore intre viata de licean si cea de student.

Una dintre diferentele majore intre cele doua perioade este faptul ca, in liceu, timpul petrecut acolo este stabilit si structurat de catre ceilalti, de profesori, pe cand, in timpul facultatii, poti sa iti gestionezi in mare parte timpul, sa iti stabilesti programul si seminariile la care doresti sa participi. Pe deasupra, in timpul facultatii, poti hotari care sunt activitatile extrascolare si proiectele la care sa participi, pe cand, in liceu, exista destul de putine posibilitati.

O diferenta majora intre cele doua perioade este faptul ca, in timpul liceului, parintii sunt cei care iti asigura nevoile de baza sau te pot ajuta sa iti amintesti sau sa iti prioritizezi responsabilitatile, pe cand, in timpul facultatii, tu esti singurul care trebuie sa te ocupi de tot, inclusiv cumparaturi, curatenie, gatit, spalat sau calcat. De asemenea, trebuie sa iti asumi orice decizie pe care o iei si urmarile acesteia.

O alta diferenta intre aceste doua etape este faptul ca, in timpul liceului, programa scoalara este clar stabilita, esti indrumat de catre profesori catre ce trebuie sa citesti si despre ce trebuie sa te documentezi. In timpul facultatii se presupune ca deja cunosti bibliografia recomandata si ceea ce este necesar sa cunosti. De aceea, trebuie ca mereu sa gasesti timpul necesar pentru a citi si invata, fara a te impinge cineva de la spate.

In timpul liceului, profesorii dau testele pe baza notiunilor pe care le-au predat, toate exercitiile si problemele bazandu-se pe aceeasi metoda de rezolvare, insa, in timpul facultatii, este necesar sa aplici diferite notiuni pe care poate doar le-ai intalnit in manuale.

Pentru ca trecerea de la liceu la facultate sa fie cat mai usoara, este necesar ca pas cu pas sa devii independent si sa iti asumi cat mai multe responsabilitati, incercand sa nu mai ai nevoie de sprijinul familiei. De asemenea, este recomandat ca inca din timpul liceului sa participi la cat mai multe proiecte, worksop-uri, activitati extrascolare sau sa faci voluntariat in cadrul unor asociatii.