Exista diverse tipuri de practica a meseriei de barman, iar anumite stiluri se diferentiaza mai mult de celelalte. Barmanul cel mai des intalnit este cel care desface sute de sticle de bere si, eventual, amesteca rom si coca-cola, dar pana la urma acestia nu sunt decat niste masini de servit bauturi. Aceasta se datoreaza in primul rand localului in care lucreaza. Pe de alta parte, mai sunt si lucaluri unde calitatea este preferata cantitatii. Cocktailuri bine garnisite, o lista interesanta de vinuri, beri selecte si o selectie de spirtoase de calitate sunt primii indicatori ai unui bar de calitate. Dar toate acestea vin impreuna cu un barman profesionist ce poate determina daca barul este cu adevarat sau nu unul bun.
Un bun barman Bucuresti este capabil sa discute despre sport, evenimentele locale, noutatile recente, dar si despre o sumedenie de alte lucruri. Pe langa asta el va fi in stare sa ofere un serviciu de inalt nivel in meseria sa. In cadrul unui curs barman Bucuresti se vor acumula doar cunostinte esentiale.Dar prin practica indelungata, pasiune si abilitatea de a relationa cu oamenii se pot asimila si subtilitatile ce determina un bun profesionist.
O parte a abilitatii unui barman sta in aceea de a „amesteca” cultura generala cu ingredientele din bauturi. De asemenea, inseamna sa cunosti lista de vinuri si berea aleasa. A fi barman inseamna a vinde bautura clientului la bar, sau cel putin aceasta este definitia de baza. Daca clientul cere vin, el va primi vin, dar barmanul trebuie sa cunoasca diferenta intre un pinot noire si un pinot gris. Barmanul nu are nevoie sa guste fiecare vin de pe lista, dar ar trebui sa stie ce vinde si sa-si aminteasca gusturile si preferintele unui client care a gustat un vin mai special. Adesea clientii de la bar pun intrebari cu privire la produsele oferite, iar un barman profesionist este capabil sa le raspunda.
Se intampla uneori ca unii clienti sa ceara un cocktail mai deosebit, dorind sa incerce ceva nou. Nimic nu ucide mai mult emotia decat un „nu facem asa ceva aici”, urmat de o tacere stanjenitoare. Ar fi mult mai bine daca barmanul ar purta o scurta conversatie cu clientul, incercand eventual sa explice motivul pentru care nu se poate face respectivul cocktail.
In sfarsit, pentru ce ar dori cineva sa fie un bun barman? In primul rand din mandrie profesionala, dar este vorba si de avantaje materiale. Este stiut faptul ca salariile barmanilor nu sunt foarte generoase, motiv pentru care acestia depind in mare masura de bacsisuri. La fel ca in alte meserii, cu cat esti mai bun, cu atat castigi mai mult.