Pe langa deshidratare si murare, o alta metoda de conservare a alimentelor este ambalarea cu aparate de vidat. Iata cum functioneaza aceste dispozitive!

Impachetarea prin vidare presupune eliminarea aerului din interiorul ambalajului care inveleste alimentele pe care dorim sa le pastram proaspete o perioada mai lunga de timp.

Spre deosebire de alte metode de conservare a produselor alimentare, in cazul vidarii este vorba despre o tehnica moderna de eliminare a aerului din pungile speciale in care vor fi puse la pastrare diverse ingrediente, proaspete sau deja preparate.

Procesul de vidare propriu-zis are loc in doua etape: eliminarea aerului din interiorul pungii speciale prin intermediul unui proces asemanator unei pompe de aspirator, urmata de sigilarea la cald a deschizaturii pungii.

Prin acest proces este incetinita alterarea timpurie a alimentelor. Atunci cand folosesti un aparat de vidat alimente, cresti termenul de valabilitate a alimentelor fara a deteriora calitatea acestora, textura sau gustul.

Totodata, vidarea extinde durata de viata a alimentelor nepreparate, a resturilor alimentare deja preparate sau semi-preparate, pe care le poti depozita in frigider, pentru a fi consumate ulterior.

Printre avantajele utilizarii unui aparat de vidat se numara si prevenirea timpurie a bacteriilor si mucegaiului, precum si eliminarea riscului de contaminare incrucisata a diverselor alimente din frigider.

In cazul pastrarii la congelator a alimentelor ambalate cu aparate de vidat, se previne aparitia arsurilor de inghet, adica formarea ghetii direct pe alimente. In acest fel, ingredientele nu sunt distruse de gheata care se formeaza inevitabil in congelator.

Aceste aparate de vidat permit pastrarea alimentelor de aproape orice fel, timp mai indelungat. In general, producatorii afirma ca vidarea extinde perioada de valabilitate a unui produs alimentar de pana la 5 ori, iar in cazul alimentelor congelate, aceasta perioada se poate prelungi chiar si pana la cativa ani.