Consuma mai multe mere! Ofera numeroase beneficii

„Un mar pe zi tine doctorul departe.” Cine a spus acest lucru, cu siguranta, nu glumea. Merele sunt ambalate ca niste magazine de vitamine si substante nutritive, care pot imbunatati sistemul imunitar, alungand diferite boli. Merele se gasesc in diferite soiuri, dintre care cele mai frecvente sunt Rosu Delicios, Golden (Auriu de Cluj), Florina, Generos, Jonagold, Jonathan, Mutsu, Patul, Poinic si Starkrimson.

Nutrientii gasiti in mere
Deoarece marul este un fruct, acesta este dotat cu numeroase vitamine si minerale, care contribuie la insanatosirea si intarirea sistemului imunitar. Merele contin o multime de antioxidanti, precum flavonoide si polifenoli, acestia fiind utili in organism pentru a proteja impotriva microbilor si a diferitelor substante toxice cauzatoare de boli. Nutrientii cei mai mult gasiti in aceste fructe sunt cele care fac parte din complexul de vitamina B.
Alte substante nutritive gasite in mere sunt:
Tiamina – mentine o functionare adecvata a sistemului nervos si insanatoseste sistemul cardiovascular.
Riboflavina – accelereaza productia de energie si mentine un sistem imunitar puternic.
Piridoxina – este utila in tratarea bolilor de inima, a convulsiilor si a diabetului.
Marul este, de asemenea, incarcat cu vitamina C si beta-caroten, care ajuta la protejarea organismului, oferindu-i imunitate impotriva bacteriilor si a virusilor daunatori. Beta-carotenul are, totodata, proprietati anti-cancer si anti-colesterol.
Cele mai importante minerale incluse in mere sunt:
Potasiul – previne efectele negative ale sodiului in organism si ajuta la controlul tensiunii arteriale.
Calciul – Este esential pentru intarirea oaselor si dintilor.
Fosforul – Este important pentru repararea celulelor, pentru echilibrul hormonal si, de asemenea, pentru formarea proteinelor.
Merele sunt bogate in niste fibre alimentare numite pectine, care ajuta la arderea grasimilor si la promovarea tranzitului intestinal regulat.

Merele – Beneficii pentru sanatate

Anti-cancer. Un mar sau doua pe zi ofera abilitati puternice anti-cancer, care protejeaza organismul de celulele canceroase. Fibrele alimentare gasite in mere apara membranele mucoase ale colonului de expunerea toxinelor si a chimicalelor otravitoare. Cojile de mere sunt, de asemenea, foarte hranitoare si ajuta la blocarea compusilor ce se gasesc in substantele canceroase. Cercetarile arata ca principalii compusi identificati in cojile rosii ale merelor distrug celulele care provoaca cancerul la plamani, colon si san. Deci, data viitoare cand vrei sa arunci la gunoi cojile de mere, gandeste-te la valorile nutritive din ele.
Anti-colesterol. Merele sunt bogate in fibre solubile numite pectine, care pot contribui la limitarea nivelului de colesterol din organism. Fibra face acest lucru, ajutand prevenirea absorbtiei de colesterol LDL. LDL, cunoscut sub numele de lipoproteine cu densitate scazuta, este acel colesterol negativ si daunator sanatatii, care blocheaza arterele si culmineaza bolile cardiovasculare. Cel care ajuta la eliminarea acestui colesterol rau este chiar colesterolul bun, numit HDL, adica lipoproteine cu densitate inalta, care inghite LDL-ul si il transporta la ficat pentru a fi eradicat. Consumul de mere contribuie la distrugerea colesterolului rau si formeaza colesterol bun in sange, ajutand la insanatosirea generala a inimii.
Stimuleaza imunitatea. Merele sunt unele dintre alimentele care stimuleaza imunitatea, deoarece acestea contin o cantitate semnificativa de antioxidanti, precum vitamina C si beta-caroten. Vitamina C este foarte importanta pentru organism pentru ca se comporta ca un baraj natural impotriva substantelor nocive, cum sunt germenii. Fibrele solubile din mere ajuta, de asemenea, la cresterea imunitatii, deoarece au proprietati anti-inflamatorii, care ajuta la conversia radicalilor liberi pro-inflamatori si vindeca celulele inflamate, in special in cazul bolilor de inima si al diabetului.