Cum te îmbraci atunci când ai stomă?

Oamenii care au suferit o operație si suporta stomaterapie vor fi îngrijorați cu privire la îmbrăcăminte. Mai cu seama femeile vor trăi un sentiment de nesiguranță. Temerile sunt diverse desigur și se leagă de pungă, există teamă că va fi văzută, că se va umflă în cazul emiterii de gaze, că se va umple prea repede, sau că va exploda astfel pătând hainele și lăsând să se simtă un miros dezagreabil. Drept urmare, multe persoane cred că purtând haine largi și lejere, ei pot ascunde cel mai bine un eventual incident.

Nu este chiar așa. Cei care sunt deja familiarizați cu stomă știu că hainele pot fi din cele mai diverse și nu neapărat trădează existența stomei.

Ceea ce este important este deja să vă familiarizați cu punga. Încă de la ieșirea din spital învățați cum să o montați și demontați, să schimbați suporturile, să goliți pungă… fără să aveți dezgust. Încetul cu încetul, persoana va învăța să-și controleze tranzitul intestinal și va ști când există șanse de constipație, ce alimente pot provoca diaree, și ce anume poate genera gaze. Cărbunele activ poate neutraliza, de asemenea, mirosurile legate de prezența gazului.

O îmbrăcăminte bună este cea care permite corecta funcționare a stomacului, fără a deranja persoana care a suferit o stomaterapie. Hainele nu trebuie să comprime punga pentru a-și păstra etanșeitatea.

Doamnele pot opta pentru pantaloni sau fuste cu bandă elastică, topuri și bluze frumoase purtate peste pantaloni, rochii stil tunică, rochițe și fuste evazate stil trapez.

De regulă, e bine să alegeți haine puțin mai libere sau fabricate din materiale elastice, cum ar fi lycra. Avantajul acestor țesături este că vă permit să vă îmbrăcați mai mulat fără a comprima punga.

Când persoana controlează perfect echipamentul său, îndrăznește mai mult. Va fi surprinsă că va putea purta ceea ce îi place, chiar și haine pe care le adora cândva.

Pentru urostomie: dacă este necesar, conectați o pungă de colectare într-o gentuță ținută pe coapsă sau fixată cu o curea.

Pentru ileostomii: scaunul colectat dintr-o pungă de ileostomie este lichid. Din acest motiv este recomandat să goliți frecvent punga (în special după mese) și să purtați haine libere. Dacă purtați îmbrăcăminte adecvată  și haine lejere, preferați cleme flexibile mai discrete.

Pentru colostomie stânga: sistemele de irigare și obturatorul colonic permit pacienților colostomizați să se îmbrace normal.

Sistemele de obturator sunt tampoane de spumă cu un filtru care poate fi utilizat cu sau fără irigare colonică. Introdus în stomac, tamponul creează un „dop” care amortizează gazele și limitează aparatul. După o perioadă de adaptare, poate fi lăsat în loc timp de 8 până la 12 ore. Cu practică irigării colonice, eviți purtarea pungilor timp de 24 de ore.

În afară de haine clasice, aveți la îndemână multe accesorii utile. Alegeți centuri care ajută la fixarea stomei pe abdomen, boxeri cu talie înaltă care ascund cu succes pungă, există chiar costume de baie adaptate la stomă.

Multe persoane s-au adaptat perfect și chiar se simt mai ușurate ca înainte când zecile de drumuri la toaletă și durerile le făceau viața un calvar. Stomaterapia reprezintă o mai mare libertate de mișcare și siguranță, ceea ce se va vedea și în modul în care vă îmbrăcați și vă comportați în viața zilnică.