Incontinenta urinara poate fi cauzata de stres. Iata cum se trateaza!

Exista peste 200 de milioane de persoane care in fiecare an incep sa sufere de incontinenta urinara . Cel mai adesea, aceste persoane sunt femei, iar scurgerile accidentale de urina apar in urma unor exercitii fizice, in urma actului sexual, in urma rasului sau in urma tusei. Incontinenta urinara nu este o boala in sine, ci doar un simptom al unor disfunctii ale vezicii urinare.

Exista mai multe cauze care pot duce la aceasta problema:

  • Slabirea muschilor pelvini care sustin vezica si slabirea muschiului sfincteria. Aceasta slabire poate sa fie cauzata de nastere sau de inaintare in varsta;
  • Prolapsul vaginal;
  • Diverse patologii din zona pelvina, cum ar fi rupturile de perineu, cancerul de col, diverse infectii, etc;
  • Greutatea in exces;
  • Diverse afectiuni respiratorii.

Cum poate fi tratata incontinenta urinara?

Exista doua variante prin care o astfel de problema poate sa fie tratata : invaziv si neinvaziv. Evident, toti oamenii prefera solutiile neinvazive, care sunt destul de eficiente:

  • Antrenarea muschilor pelvini. Exista exercitii denumite Kegel, potrivite pentru femeile care sufera de incontinenta urinara si deopotriva pentru barbati. Aceste exercitii presupun abtinerea de la urinare pentru 10 secunde, relaxarea timp de 10 secunde si tot asa. Aceste exercitii ajuta la tratarea incontinentei, rezultatele fiind vizibile in aproximativ 8 saptamani.
  • Programarea urinarii. Este o alta metoda foarte eficienta. Practic, trebuie sa se urineze la anumite ore, antrenandu-se in felul acesta vezica. Pentru rezultate optime, este bine sa se astepte intre 3 si 6 ore intre urinari.
  • Modificarea dietei. O dieta bogata in fibre si vegetale poate preveni aparitia constipatiei, care este un factor ce favorizeaza incontinenta. De asemenea, este bine sa se renunte la fumat si alcool, sa se evite condimentele foarte picante si sa se bea apa doar in momentul in care apare setea.

Daca prin metode neinvazive nu se poate vindeca incontinenta urinara, aceasta va fi vindecata prin metode invazive. Exista anumite dispozitive, denumite pesare, care se introduc in vagin pentru a sustine musculatura. De asemenea, exista injectii cu colagen care se dovedesc foarte eficiente sau operatii mai complexe, cum ar fi coloposuspensia retropubica. In cazul barbatilor, solutia invaziva este instalarea unui sfincter urinar artificial. Este o tehnica eficienta, care da rezultate foarte bune de mai bine de 30 de ani, de cand a aparut.