Angajatorii sunt adesea capabili sa spuna din primele momente ale unui interviu daca un candidat este sau nu potrivit pentru aceasta functie. Ei stiu daca mediul de lucru si dinamica echipei se vor potrivi personalitatii si stilului de lucru al persoanei care sta in fata lor.

,,In calitate de candidat, este datoria dumneavoastra sa dovediti ca sunteti ceea ce cautam. Cu toate acestea, este mai usor de zis decat de facut. Interviurile pot fi intimidante si nu este neobisnuit sa experimentati anxietate inainte si in timpul unui interviu. Am intalnit persoane care devin atat de coplesite incat abia mai pot raspunde la intrebari.” a declarat reprezentanta departamentului de HR a unui studio de modele online din Bucuresti.

In timpul oricarei cautari de locuri de munca, veti intalni probabil doua tipuri de interviuri: in persoana si la telefon. Fiecare format are argumente pro si contra proprii, iar candidatii trebuie sa fie constienti de avantajele si dezavantajele pentru a-si maximiza sansele de succes.

Interviuri telefonice

Interviurile telefonice se desfasoara in general printr-un efort de a economisi timp si de a elimina rapid candidatii care nu indeplinesc cerintele organizatiei. Scopul unui interviu telefonic nu este neaparat identificarea celor mai puternici candidati, ci eliminarea celor mai slabi. Dat fiind faptul ca o singura slujba deschisa poate atrage sute de CV-uri, este de inteles de ce angajatorii doresc sa-si monitorizeze candidatii cat mai eficient cu putinta prin telefon.

Poate fi dificil sa se construiasca un raport real cu un intervievator prin telefon. Trebuie sa aveti abilitati de convingere si incredere in voce pentru a stabili o legatura prin telefon. Interviurile telefonice sunt, in general, mult mai scurte decat interviurile in persoana. Nu aveti tot timpul din lume, dar puteti sa faceti o impresie buna.

Interviuri fata in fata

Interviurile fata in fata sunt intalniri oficiale care se intampla in persoana intre persoana desemnata de catre departamentul de HR si candidatul. Ele sunt adesea mai profunde decat interviurile telefonice deoarece permit o mai buna evaluare a atitudinii si a preferintelor unui candidat, precum si observarea limbajului trupului.

Pentru o cariera de model online spre exemplu, interviul fata in fata are forma unei discutii amicale, in cadrul careia se poate face si un tur al studioului pentru o prima impresie asupra domeniului si a posibilitatilor de viitor.

Vestea buna este ca interviurile personale permit adesea mai mult spatiu pentru a va clarifica raspunsurile. Deoarece aceste conversatii merg mai adanc decat interviurile telefonice, de obicei aveti sansa de a adresa intrebari pentru a clarifica orice este necesar.

In cadrul unei convorbiri telefonice exista riscul de a fi inteles gresit sau de a fi coplesit deoarece nu puteti folosi limbajul corpului sau expresiile faciale. In timpul unui interviu fata in fata, puteti utiliza comunicarea nonverbala pentru a trimite un mesaj puternic, pentru a demonstra increderea si a lasa cu adevarat o impresie de durata.