Multi dintre noi am achizitionat recent un laptop nou sau cineva din jurul nostru a inceput sa foloseasca de curand acest tip de device. Pentru a preveni uzura unor anumite componente, precum acumulatorul (in special daca acesta a fost schimbat cu unul de tipul Li-Ion), in continuare gasiti cateva intrebari. Multora dintre ele le cunoastem partial raspunsurile – totusi www.reparatii-calculatoare.net le structureaza din nou. Pana la urma, inlocuirea unei baterii laptop nu este ceva atat de frecvent.

Cum putem utiliza la maxim energia bateriei?

Exista mai multe modalitati de a mari durata de viata a unui acumulator de laptop: in primul rand, se recomanda incarcarea ei in mod constant pana la 100%. Apoi dupa folosire, cand se ajunge la aproximativ 15- 25 procente, este bine sa se reincarce – deoarece descarcari repetate pot duce la deterioarea circuitelor interne ale bateriei, indiferent daca aceasta este realizata pe tehnologia Litiu Polimer, Litiu Ion sau pe Ni-Mh.

Ce trebuie sa facem cand aceasta se goleste?

Incarcam bateria, utilizand alimentatorul compatibil – aceasta va fi incarcata chiar in timp ce laptopul functioneaza. Astfel, acesta poate ramane pornit incontinuu. Bateriile Litiu Ion au o siguranta ce opresc alimentarea cand acestea ajung la valoarea maxima de incarcare, pentru a evita supraincalzirea.

Cat ar trebui sa functioneaze un laptop folosind bateria incarcata la maxim?

Este o intrebare dificila, la care nu exista un singura raspuns valabil. Exista mai multe variabile – precum tipul calculatorului portabil folosit, caracteristicile tehnice, aplicatiile folosite (scrierea de DVD-uri, editarea de documente, vizualizarea de material video, navigare Internet), luminozitatea ecranului, conexiunile active (gen Bluetooth, Wireless). Autonomia poate deci varia intre 5 si 2 ore. Bineinteles, pentru mai multe informatii, este foarte bine sa intrebati producatorul sau sa consultati forumuri specializate.

Nu in ultimul rand, intrebarea care se ridica la un moment dat in mintea oricarui utilizator de laptop sau netbook este: cum pot sa imbunatatesc perioada de functionare a acestuia (autonomia)? Din nou, primul lucru la care avem acces sunt programele pe care le folosim. Cu cat acestea sunt mai complexe vor necesita mai multa energie. Sa nu uitam nici faptul ca multitasking-ul va spori acest consum.

Daca insa aceste intrebari nu pot rezolva insa dificultatile actuale, achizitia unei baterii de laptop suplimentare este cel mai la indemana raspuns. Schimbarea si repornirea calculatorului in acest caz dureaza sub 5 minute.