Aurul și criptovalutele par că se află pe laturile opuse ale spectrului, când vine vorba de investiții. Aurul este cunoscut de mii de ani, de sute de ani este tratat ca cea mai bună garanție a valorii banilor. Investiția în aur este o investiție materială, risc scăzut, investiție pe termen lung. Criptovalutele într-o formă modernă există încă din 2009, ele sunt complet virtuale, se caracterizează prin variabilitate mare. Aurul este unul singur – criptovalutele sunt de două mii feluri și tot mai multe apar. Ce investiție, cu toate acestea, este mai profitabilă – în aur sau criptovalute?

Avantajele și dezavantajele investiției în criptovalute

Nu există un singur factor sub care să intre toate criptovalute – investiția în fiecare dintre ele va necesita luarea în considerare a factorilor specifici acestei criptovalute. În consecință, pentru a investi în criptovalute, trebuie a avea puțin mai multe cunoștințe decât pentru investiția în aur.

Elementele de bază ale investițiilor în criptovalute nu sunt dificile. Fără probleme se poate găsi pachete educaționale pentru noi investitori, precum CryptoEddu pe The Best Vouchers. Prin urmare, dobândirea cunoștințelor despre criptovalute este relativ ieftină și ușor accesibilă, chiar și pentru oamenii laici.

Criptovalutele, precum aurul, sunt independente de influența băncilor. Cu toate acestea, spre deosebire de aur, criptovaluta există doar într-o formă virtuală, care, la rândul său, o face neglijabilă și pentru crizele economice.

Investind în criptovalute, poți câștiga mai mult decât în cazul aurului, într-un timp incomparabil mai scurt. Criptovalutele au o tendință de fluctuații rapide și de schimbări în tendință – așa cum am menționat la CryptoEddu, capacitatea de a analiza corect cursul, necesită cunoștințele fundamentale în domeniul investițiilor.

Criptovaluta se poate investi pe piață, poate fi vândută într-un birou de schimb valutar, poate fi schimbată cu o persoană privată. În unele locuri în Romania sunt instalate Bitcoinomats, unde se poate vinde și cumpăra Bitcoin. Cele mai multe criptovalute sunt mult mai fluente decât aurul, și de asemenea, criptovalutele nu generează costuri de stocare – ajunge doar accesul la un portofoliu gratuit offline sau online.

 

Avantajele și dezavantajele investiției în aur

Valoarea aurului se bazează preponderent pe situația geopolitică globală. Aurul se ieftinește în vremurile liniștite, și se scumpește atunci când ne confruntăm cu vreo criză, deci invers decât în cazul valorilor mobiliare. Acest lucru se datorează tendinței investitorilor de a se îndrepta către active materiale, independente de bănci și relativ lichide în momentul în care ne confruntăm cu criza economică.

Aurul este o investiție dificil de pierdut. Prețul aurului crește constant de zeci de ani. Nu necesită cunoștințe de investiții specializate sau abilități de analiză tehnică. O excepție pot fi investițiile în monedele de aur care reprezintă valoarea colectorului – atunci la prețul aurului se adaugă și valoarea lor numismatică.

Aurul este ușor de cumpărat și de vândut – din nou, dacă nu avem de-a face cu obiecte de colecție rare, care sunt relativ nelichide. În Romania, lingourile și monedele de aur sunt oferite de Banca Națională a Romaniei, însă există o opțiune de a cumpăra aur de la companii și persoane fizice. Un anumit defect al aurului poate fi necesitatea de a-l depozita, adică fie pentru a plăti un depozit, fie pentru a asigura metalul într-un mod diferit. Acest lucru generează costuri suplimentare pentru investitor.

Dacă vei investi în aur, va fi întotdeauna o investiție de ani de zile. Prețul aurului nu crește niciodată rapid. Poți câștiga un profit după un minim de cinci ani, dar mulți investitori pot păstra aurul timp de decenii. Din această perspectivă, este un minereu ideal dacă gândești la viitoarea pensie.

 

Ce este cel mai profitabil

În opinia noastră, investițiile în criptovalute sunt la fel de profitabile ca și în aur, dar au o specificitate complet diferită. Aurul este potrivit pentru o investiție tipică pe termen lung, investiția în aur nu necesită cunoștințe specifice, spre deosebire de investițiile în criptovalute.

Pentru a începe investiția în criptovalute, merită a utiliza pachetul educațional CryptoEddu pe The Best Vouchers, unde regulile de investiții au fost clarificate. De asemenea, trebuie a ține minte de faptul că investițiile în criptovelute aparțin investițiilor dinamice și, prin urmare, trebuie să fie dedicat un anumit timp pentru acestea.

În cele din urmă, tipul de investiție pe care îl vei face ar trebui să depindă de cât de rapide și sigure îți dorești să obții profiturile, și dacă dorești să dedici ceva timp explorând cunoștințele despre investiții.