Limba latina, mama limbii romane

Legatura dintre limba materna si cea latina incepe demult. Este ca si cum latina si-a tinut fiica la san, a hranit-o cu laptele ei, i-a dat viata, apo a imbatranit usor-usor si a murit, dar si-a facut datoria pe acest pamant, adica si-a lasat urmasi. Astazi, limba unui mare imperiu supravietuieste prin urmasii sai: prin limbile neoromanice: franceza, italiana, spaniola, portugheza si romana.

Latina clasa 9 este documentul care ne arata cat de puternici erau stramosii nostri si ce cultura aveau. Pe oriunde treceau lasau ceva din cultura lor si din priceperea lor: poduri din care s-au mai pastrat si astazi anumite fragmente, sute de cuvinte, razboaie castigate. Latina clasa a 9a inseamna insa si poezia latina sau vorbele intelepte ramase de la romani. Ne-au ramas si astazi pilulele de duh pe care le comentam si pe care ni le insusim, fie in traducere, fie direct in latina, fiindca acesta limba disparuta suna solemn, suna a sarbatoare.

La Vatican, latina inca mai este vie. Slujbele se fac in acesta limba, preotii se roaga in latina. Denumirile plantelor si animalelor sunt de asemenea din latina si reprezinta un prilej de mare bucurie ca limba mama nu a murit definitiv si ca memoria ei este inca vie in domenii importante ale activitatii umane. Fara manuale de latina, elevilor le-ar fi foarte greu sa o invete si sa urmareasca modul in care a evoluat romana din elemete ale vorbirii dacilor si romanilor.

In prezent, exista autori foarte buni de manuale de limba latina, iar acestia le ofera elevilor cunostinte esentiale din care sa isi  dea seama ce elemente din latina s-au mostenit in limba noastra si care au disparut. Multe dintre cuvinte s-au pastrat intacte intocmai cum de la mama la fiica se transmit direct anumite calitati sufletesti sau trasaturi fizice.

Nevoia de manuale este indiscutabila de la inceputul anului scolar si pana la incheierea acestuia. La fel de importanta este si parcurgerea tuturor lectiilor, dar din momentul in care elevul interesat are suportul teoretic, se poate bucura de un instrument de invatarea aflat la indemana si in cazul in care anumite lectii nu s-au parcurs, le poate studia singur.

Nu toti elevii sunt interesati de limba latina si atunci, profesorul gaseste o solutie de compromis: se axeaza pe scrierea citatelor pe tabla si ii pune pe elevi sa le traduca sau sa le memoreze. Toate cartile de latina pentru clasa a IX-a pot fi comandate de pe site-ul librariei Delfin.ro, fiindca multi liceeni dau examen de admitere la Facultatea de Drept si au nevoie  de aceasta disciplina.

Profesorul de latina ar trebui sa lucreze diferentiat la nivelul clasei: cu elevi interesati de alte discipline de studiu si cu elevi pentru care acest obiect prezinta maxima importanta. Cumpararea manualelor decurge usor, fiindca pagina virtuala a librariei Delfin.ro se incarca foarte usor si manualele se pun in cos in 2-3 secunde. Dureaza mai mult introducerea datelor personale, care este ultrasecurizata.

La cateva zile dupa plasarea comenzii, cartile sunt aduse la adresa indicata de catre cumparator ca acesta sa le foloseasca si sa se bucure de ele.