Aparatul dentar este o solutie stomatologica adoptata de un numar din ce in ce mai mare de oameni. Daca in trecut era destinat cu preponderenta celor mici, in conditiile in care putea sa fie eficient doar in cazul danturii in formare, astazi oricine se poate bucura de uriasele beneficii ale aparatului dentar.

Conform numeroaselor clinici de ortodontie Bucuresti, din ce in ce mai multi adulti, unii trecuti de 30-40 de ani, opteaza pentru un aparat dentar.

Ce este, de fapt, un aparat dentar?

Este un sistem cu ajutorul caruia se aplica forta pe dinti cu scopul de a-i deplasa intr-o pozitie corecta. Exista mai multe variante de aparate dentare iar procesul este unul destul de complex. Complexitatea este confirmata de simplul fapt ca exista clinici specializate in ortodontie, iar numarul lor este in continua crestere.

Folosirea aparatului dentar este inca mult mai eficienta in cazul copiilor, deoaree poate sa corecteze problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare. Totusi, orice medic ortodont Bucuresti poate sa faca adevarate minuni si in cazul adultilor.

De ce merita sa fie purtat un aparat dentar?

Simplu! Pentru ca poate sa rezolve o multimme de probleme:

  • Poate sa corectee pozitiile incorecte ale dintilor;
  • Poate sa imbunatateasca muscatura;
  • Poate sa corecteze anomaliile osoase, atata vreme cat este destinat copiilor. In cazul adultilor, anomaliile osoase grave pot fi corectate doar chirurgical, insa tot in urma unui tratament ortodontic;
  • Poate sa ajute la imbunatatirea igienei dentare. De regula, dintii foarte inghesuiti sunt destul de greu de curatat si ajung sa se uzeze foarte repede. Aparatul dentar transforma cavitatea bucala intr-un loc cu dinti drepti, usor de curatat;
  • Elimina riscul de parodontoza. Conform statisticilor, persoanele care au dinti strambi sau inghesuiti prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta parodontoza.

Odata ce a rezolvat toate aceste probleme, aparatul dentar duce la imbunatatirea considerabila a intregii vieti sociale, oferind o relationare mai buna cu cei din jur si chiar anumite oportunitati in cariera.

Care sunt aparatele dentare ce pot fi achizitionate?

De-a lungul timpului, ortodontia a reusit sa dezvolte mai multe tipuri de aparate dentare. Astfel, in clinicile de specialitate pot fi gasite urmatoarele variante:

  • Aparatele dentare fixe. Acestea pot fi la randul lor, foarte variate. Cei care doresc o corectura rapida a dintilor pot opta pentru aparatul dentar metalic. Cei care prefera sa dureze ceva mai mult timp tratamentul si in acelasi timp, sa aiba un zambet estetic si atunci cand se trateaza, pot opta pentru aparatul invizibil sau pentru cel estetic.
  • Aparatele mobile. Pentru cei care nu doresc sa poarte tot timpul un aparat dentar exista varianta unor solutii mobile, denumite gutiere. Aestea sunt ca niste manusi transparente care se pun pe dinti si ajuta la oprirea migrarii. Din pacate, gutierele nu sunt extrem de eficiente in cazurile serioase. Printre solutii se mai numara si placile ortodontice sau aparatele miofunctionale.

Cat timp trebuie sa fie purtat un aparat dentar si cat de deranjant este?

In general, perioada in care trebuie sa fie purtat aparatul dentar este intre 6 luni si doi ani. Exista si cazuri complexe in care poate sa ajunga la peste 2 ani si jumatate. Tratamentul poate sa fie destul de dureros la inceput, insa cu timpul durerea dispare iar pacientii se obisnuiesc repede cu corpul strain din cavitatea bucala.

Cu siguranta, aparatele dentare sunt o varianta excelenta, care poate sa readuca zambetul pe fetele multor persoane. Tocmai de aceea, merita sa fie luat in calcul.

 

Te-ar putea interesa si Avantajele si dezavantajele unui aparat dentar invizibil