Mango, de ce sa il consumi?

Mango este numit „regele fructelor”, datorita gustului sau dulce si bogatiei de fitochimicale si nutrienti, benefici pentru sanatatea organismului uman. Acesta mai este cunoscut si sub denumirile de „fruct ceresc” sau „super-fruct”, datorita valorilor sale potentiale pentru sanatate. Mango (Mangifera indica) este un membru al familiei Anacardiaceae si este cultivat in regiunile tropicale si subtropicale ale lumii.
Mango creste in orice fel de sol si produce fructe care pot fi mestecate, linse sau baute. Langra, Banganpalli, Raselli si Gulab Khas sunt unele dintre soiurile de mango indian, placute de majoritatea consumatorilor de aceste fructe.
Mango este utilizat in diferite forme, cum ar fi sub forma de jeleu, ca desert marinat, ca bautura racoritoare de vara si in calitate de ingredient pentru anumite preparate culinare. Mango necopt este, de asemenea, consumat de catre oameni, acesta fiind, de regula, condimentat cu sare, ardei iute sau cu sos de soia. Mai mult decat atat, fructele de mango necoapte si uscate, sub forma de pulbere, se numesc „amchur” si sunt utilizate pe rol de conservanti in muraturi.

Mango are nenumarate beneficii pentru sanatate:
Mango este considerat un remediu foarte util si energizant in Ayurveda, fiind adesea folosit pentru tratarea si prevenirea diferitelor afectiuni si boli, datorita proprietatilor sale medicinale.
Fibrele insolubile prezente in mango ajuta la eliminarea deseurilor de colon si previn constipatia.
Acidul tartric, acidul malic si acidul citric gasiti in aceste fructe mentin organismul la un nivel alcalin.
Oamenii care doresc sa piarda in greutate intr-un timp relativ scurt pot sa ajunga la acest rezultat consumand zilnic cate un milk-shake cu mango.
Extractele din frunze si din scoarta copacului mango poseda proprietati anti-bacteriene impotriva anumitor micro-organisme.
Florile uscate de mango sunt utilizate in tratamentul diareei, a dizenteriei cronice si pentru tratarea anumitor probleme ale vezicii urinare.
Nucleul fructului de mango este utilizat pe scara larga in medicina traditionala din Ayurvedic pentru tratarea diferitelor boli.
Antioxidantii si enzimele prezente in fructele de mango joaca un rol important in prevenirea/tratarea cancerului (de colon, san, leucemie si de prostata) si a bolilor de inima. Colesterolul seric este reglementat de continutul ridicat de fibre, pectina si vitamina C gasite in mango.
Unele dintre flavonoidele prezente in aceste fructe ajuta la consolidarea sistemului imunitar al organismului uman.
Datorita continutului bogat de enzime si fibre, mango este un aliment ideal pentru o digestie sanatoasa.

Ce efecte adverse prezinta consumul de mango?
Exista cateva soiuri de mango utilizate doar pentru sucul lor si nu pentru a fi mancate in intregime. Consumand varful cu care fructul de mango este atasat de sucursala, se poate cauza dermatita la nivelul buzelor. Acest lucru este, insa, valabil doar pentru anumite soiuri de mango.
Urushiolul, un produs chimic gasit in mango, poate produce reactii alergice la unele persoane, prin crearea de mancarimi la nivelul pielii.
In anul 1999, in Statele Unite ale Americii au fost raportate cateva cazuri de Salmonella Serotype Newport (SN), cauzate de consumul produselor proaspete de mango.

Mancatul excesiv de mango poate determina cresterea nivelului de zahar in sange si, de asemenea, poate cauza diareea. Prin urmare, persoanele care sufera de diabet ar trebui sa aiba grija.