Pentru a rezista o perioada lunga de timp, trabucurile au nevoie de aceleasi conditii ca cele in care au fost produse, tocmai de aceea, ai nevoie de dispozitive care sa te poata ajuta sa faci acest lucru.

Care sunt conditiile optime de pastrare a trabucurilor?

In primul rand trebuie sa stim ca temperatura optima de pastrare a trabucurilor este de 20-22 grade Celsius si totodata trebuie sa stim faptul ca trabucurile au nevoie de o umiditate relativa si constanta de 60-70.

Cum putem mentine conditiile optime de pastrare a trabucurilor?

Pentru pastrarea in conditii optime a trabucurilor avem nevoie de un humidor, de un dispozitiv de masurare a temperaturii si a umiditatii (higrometru) dar si de minim un burete umidificator.

Humidorul este in general o cutie cu un design placut, care poate avea fereastra de vizitare, facuta din lemn de cedru, acesta fiind lemnul ce pastreaza pe o perioada mai lunga umiditatea.

Higrometrul este dispozitivul care de cele mai multe ori vine impreuna cu humidorul si monitorizeaza umiditatea. De multe ori, higrometrul special conceput pentru masurarea umiditatii pentru trabucuri, are marcata umiditatea optima de pastrare a trabucurilor (60-70).

Buretele umidificator este un burete ce sta intr-o carcasa si are scopul de a mentine in interiorul sau apa, pentru a ajuta la crearea umiditatii optime pentru trabucuri.

Cum cream umiditatea optima pentru trabucuri la prima utilizare a humidorului?

Pentru ca initial humidorul nu a fost folosit, este mult mai greu sa aducem o umiditate optima in acesta. Tocmai de aceea, dupa ce acesta este desfacut prima data, se recomanda umezirea peretilor din lemnul de cedru cu apa, dupa care acesta va sta inchis si fara trabucuri o perioada de 30-60 de minute. Acest lucru este necesar pentru crearea rapida a umiditatii, iar pastrarea trabucurilor in exteriorul acestuia este necesara pentru a nu uda trabucurile.

Dupa ce nu mai exista apa vizibila in humidor, care ar putea uda trabucurile, se pot introduce trabucurile si totodata buretele umidificator imbibat in apa.

Monitorizarea umiditatii in humidor

Humidorul se va monitoriza zilnic si se va tine cont de cele trei situatii posibile:

Umiditate potrivita – Nu se vor lua masuri si se va monitoriza din nou ziua urmatoare.

Umiditate scazuta – Se va adauga apa in buretele umidificator daca acesta nu este imbibat in apa, iar daca acesta este imbibat in apa se va adauga inca un burete umidificator ud, cu scopul de a creste umiditatea. Se va monitoriza din nou ziua urmatoare.

Umiditate crescuta – Se va elimina buretele umidificator daca este doar unul sau se va elimina unul dintre bureti daca sunt mai multi. Se va monitoriza din nou ziua urmatoare.

Care sunt cele mai consacrate branduri de trabucuri cu o longevitate crescuta?

Brandurile cele mai consacrate sunt produse in Cuba, unde se produc trabucuri Cohiba, Romeo y Julieta, Partagas sau Montecristo.