Tipuri de asfalt si metode de asfaltare

Asfaltul modern a reusit sa acopere majoritatea strazilor principale ale lumii si sa ne ofere mobilitate maxima. Desi majoritatea oamenilor cred ca societatea moderna a folosit asfaltul, adevarul este ca acest material este folosit de mii de ani. Este adevarat ca la inceput nu era folosit pentru asfaltari  de drumuri sau de alei, ci era folosit pe post de mortar pentru caramizi sau pentru impermeabilitatea corabiilor. Sumerienii au fost primii care au descoperit calitatile asfaltului natural, urmati de egipteni care lipeau cu smoala blocuri de piatra, pentru a impiedica eroziunea malurilor.

Primele mentiuni despre utilizraea asfaltului in forma asemanatoare celei de astazi, cu gudron si smoala, apare in anii 1700 in Scotia. De atunci, evolutia acestui material a fost una continua, ajungandu-se astazi sa nu mai putem trai si sa nu mai putem functiona normal fara asfalt.

Cate tipuri de asfalt exista?

Asfaltul difera in functie de compozitia pe care o are si pe piata pot fi gasite o multime de mixturi asfaltice, gandite in asa fel incat sa suporte diverse solicitari. Cele mai populare tipuri de asfalt sunt urmatoarele:

  1. BA8. Este un asfalt ideal pentru traficul pietonal, usor. Este folosit adeseori pentru alei si curti. Nu este recomandat pentru aleile pe care se doreste si parcarea masinii, insa. Marele sau avantaj este pretul mic.
  2. BA16. Este un asfalt mult mai rezistent, care poate sustine traficul vehiculelor. Este perfect pentru aleile care ajung pana langa casa, pentru parcari sau pentru diverse suprafete de depozitare. Nu este destinat traficului greu.
  3. BA25. Este un asfalt foarte rezistent, care poate face fata masinilor de tonaj mare. De regula, acesta se foloseste ca suport pentru mixtura de tip BA16, cea din urma fiind mult mai confortabila in utilizare.

Cum se poate pune in opera asfaltul?

Exista doua modalitati prin care se poate face o asfaltare: mecanizata si manuala. Asfaltarea mecanizata este ideala pentru drumuri sau pentru alei mari. Daca se face in curte, este important sa incapa utilajul pentru compactare. Asfaltarea manuala este destinata situatiilor in care suportul este de dimensiuni mici si nu se poate actiona cu un utilaj mecanizat. Este la fel de eficienta, insa poate sa dureze ceva mai mult. De multe ori, asfaltarea manuala poate fi facuta si in regie proprie.

24