Top 5 carti din literatura universala pe care trebuie sa le citesti anul acesta

Cel mai bun mod de a petrece timpul liber este citind. O carte buna te va trece prin toate starile sufletesti posibile, iti va dezvalui orizonturi pe care nici nu ti le imaginai candva, te va ajuta sa treci mai usor peste anxietate sau depresie, iti va imbogati vocabularul si, nu in ultimul rand, te va face mai cult.

Mai mult, cartile il determina pe cititor sa interpreteze continutul paginilor asa cum vrea el, ceea ce televizorul nu va face niciodata.

Pe ecran, totul este deja elaborat astfel incat sa poti urmari fara sa gandesti prea mult, dirijandu-ti creierul intr-un mod dictat de regizor. Citind, insa, vei fi obligat sa fii atent la fiecare cuvant, la fiecare detaliu si la fiecare perioada.

Tu creezi o lume in fiecare carte pe care o citesti. Daca iti place sa citesti, iti recomandam o lista cu 5 carti pentru anul acesta, toate fiind considerate a fi printre cele mai bune scrieri din literatura universala din toate timpurile.

Sa ucizi o pasare cantatoare – Harper Lee

 

Publicat în 1960, acest clasic atemporal exploreaza comportamentul uman si constiinta colectiva a regiunii istorice Deep South la inceputul secolului al XX-lea. Harper Lee incorporeaza umorul in fragmentele delicate ale prejudecatilor, urii, ipocriziei, iubirii si nevinovatiei pentru a crea unul dintre cele mai bune romane scrise vreodata.

Ferma animalelor – George Orwell

“Ferma animalelor” este probabil cea mai faimoasa alegorie politica din secolul al XX-lea. Este vorba despre un grup de animale de la o ferma, care se razvratesc impotriva stapanului lor uman vicios, doar pentru a se supune unei tiranii ridicate impotriva lor.

Avand ca punct de plecare promisiunile false ale revolutiilor care au starpit comunismul in tarile din estul Europei, Orwell expune o viziune care, in intelepciunea ei amara, ne da cea mai clara intelegere pe care o putem avea despre posibilele consecinte ale actelor noastre sociale si politice.

Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

 

“Marele Gatsby”, cea de-a treia carte a lui F. Scott Fitzgerald, este cea mai mare realizare a carierei sale. Acest roman exemplar al Erei Jazz-ului a fost apreciat de generatii intregi de cititori.

Povestea este despre Jay Gatsby, un om fabulos de bogat, despre noua sa iubita, frumoasa Daisy Buchanan si despre petrecerile de lux de pe Long Island intr-un moment in care The New York Times a notat ca “ginul era bautura nationala, iar sexul obsesia nationala”.

Este o carte ce relateaza extrem de bine viata bogatilor americani din anii 1920, carte ce a devenit una dintre cele mai mari opere ale literaturii secolului al XX-lea.

 Mandrie si prejudecata – Jane Austen

“Mandrie si prejudecata”, un roman romantic scris de Jane Austen, a fost publicat anonim in trei volume in 1813.

Este un clasic al literaturii engleze, scris cu inteligenta incisiva si cu o delimitare superba de personaje, axandu-se pe relatia turbulenta dintre Elizabeth Bennet, fiica unui gentleman dintr-o zona rurala, si Fitzwilliam Darcy, un bogat proprietar de terenuri aristocratice.

“Mandrie si prejudecata” este asadar un roman ce detaliaza curtenirea a doua personaje opuse intr-o lume in care manierele si curtoazia sunt de o importanta capitala.

Imparatul mustelor – William Golding

Este un clasic al literaturii universale ce ne prezinta intamplarile unor baieti naufragiati pe o insula in timp ce se regreseaza in salbatici. Viata lor frumoasa si placuta din primele zile se prabuseste treptat intr-un cosmar primitiv si crud.