Vopsea epoxidica – Conditii ideale de aplicare

Rezultatele oferite de o vopsea epoxidica profesionala sunt direct determinate de conditiile de mediu din momentul aplicarii. Daca acestea nu sunt corespunzatoare, chiar daca au fost respectate toate specificatiile producatorului atat in ceea ce prive ste aplicarea propriu-zisa a produsului cat si operatiunile pregatitoare, rezultatul final s-ar putea sa nu fie cel scontat. Problemele apar, in special, in cazul suprafetelor exterioare care trebuie sa beneficieze si de conditii favorabile de mediu pentru a putea oferi toate calitatile vopselei.

O serie de materiale de constructii pentru finisaje, si nu numai, sunt recomandate pentru utilizare in perioadele anului cu vreme buna, respectiv incepand de primavara, pana toamna, cand precipitatiile incep sa se intensifice. Vopseaua epoxidica nu face exceptie de la aceasta regula, produsul manifestand cele mai bune performante atunci cand beneficiaza de vreme favorabila. Pentru suprafetele aflate la exterior, vopsirea cu vopsea epoxidica este strict conditionata de vreme daca se dore ste obtinerea de rezultate calitative si durabile.

Vopselele epoxidice au o sensibilitate foarte mare la temperatura in special datorita necesitatii polimerizarii, care nu poate avea loc decat la temperaturi de peste 10°C, pentru vopselele fara intaritori special destinati temperaturilor scazute. Sub aceasta temperatura, aplicarea vopselei pe suport se face cu dificultate, uscarea este mult mai lenta si de cele mai multe ori imprevizibila.

Umezeala este deasemeni un factor ce determina rezultate nedorite, umiditatea din suport ducand la o degradare rapida a peliculei, cu exfolieri, ba sicari, depigmentari, pierderi de luciu, aspect prafos si multe altele. in fapt, umiditatea suportului la aplicare este indicat sa nu depa seasca 5%, pentru obtinerea unei pelicule cu adevarat performante din toate punctele de vedere.

Variatiile de temperatura pe timpul aplicarii sau in timpul uscarii in profunzime reprezinta un alt factor major de risc. Ele determina formarea de condens intre straturi, lucru care genereaza aparitia unei sari, numita carbamat, care are ca efect pierderea luciului si formarea unei pelicule fara rezistenta chimica (friabila, existand posibilitatea de a fi indepartata la frecare sau spalare).

Astfel, temperatura mediului nu trebuie sa fie mai mica de 10°C  in momentul aplicarii, cele mai bune performate fiind obtinute la o temperatura situata intre 20 si 25°C. Chiar si dupa aplicare, in primele 24 de ore, temperatura nu trebuie sa scada sub aceasta limita deoarece vor aparea alterari ale peliculei, sau chiar la degradarea acesteia. Practic, este foarte posibil ca scaderea temperaturii sa faca zadarnica toata munca depusa pentru reconditionarea suprafetei. in plus, daca uscarea nu se face corespunzator, este periclitata rezistenta in timp a lucrarii.

Daca temperaturile scazute sunt un pericol pentru calitatea si durabilitatea stratului de vopsea, nici temperaturile foarte ridicate nu sunt favorabile vopselei epoxidice. Astfel, daca termometrele indica o temperatura de peste 25°C, este recomandata evitarea aplicarii stratului de vopsea, in special in timpul zilei, cand suprafata este expusa actiunii razelor de soare.  Este contrainidicata aplicarea pe suprafate incalzite de razele soarelui deoarece vopseaua se usuca rapid, iar pelicula nu beneficiaza de timpul necesar pentru o uscare corecta, ce asigura totodata si buna etalare, aderenta este diminuata, fapt care, pe termen mediu poate determina apritia exfolierilor, ba sicarilor, crapaturilor, sau a altor efecte nedorite.

Un alt aspect important este dat de temperatura suportului care ar trebui sa fie cu 3°C peste temperatura punctului de roua, pentru a evita condensarea umiditatii pe suport. Umiditatea din atmosfera, peste limitele admise, influenteaza de asemeni negativ performantele vopselei epoxidice

Cu toate aceste limitari privind conditiile de aplicare, vopseaua epoxidica ramane una dintre cele mai performante solutii, in special pentru zonele industriale cu medii acide sau alcaline, expuse la vapori chimici, hidrocarburi, etc., cat si pentru zonele de trafic intens, unde rezistenta la uzura este obligatorie. De asemeni si din punct de vedere al aspectului, acest tip de vopsea se situeaza in topul aplicatiilor de specialitate.

Pentru rezultate de exceptie, in aplicatii casnice sau industriale,Romtenochim, va propune Vopseaua Epoxidica Bicomponenta “Emex”.

Romtehnochim, asigura  prin experienta, profesionalism si orientarea riguroasa catre calitate o gama larga de produse profesionale, realizate sub Certificarea Sistemului Integrat de Management al Calitatii, Mediului si Securitatii Ocupationale implementate conform ISO 9001, ISO14001 si respectiv ISO18001.

Pentru detalii despre vopselele epoxidice va asteptam sa vizitati paginile dedicate pentru Emailul Epoxidic “Emex” si pentru Vopseaua Epoxidica pentru Pardoseli “Emex” sau ne contactati la datele de mai jos:

Pagina de contact
Telefon: 021-457.0646; 021-457.1693; 021-457.0638
Email: office@emex.ro / marketing@emex.ro sau

Ne puteti gasi si pe Facebook, in pagina EmexByRomtehnochim.